Project Profile - The Adelaide Convention Centre Plenary Building, Aurecon
Project Profile - The Adelaide Convention Centre Plenary Building, Aurecon7 Nov 2017

Repair and rehabilitation of projects is critical to extending a structures service and design life, and provides the perfect opportunity to implement creative solutions. Our winner of the Medallion for Excellence in the Repair and Rehabilitation category - Aurecon, have creatively implemented solutions to reduce cost and increase efficiency without compromising quality.




















The new Adelaide Convention Centre Plenary building replaces the original plenary building with a larger, heavier, highly functional and adaptable state-of-the-art facility. Similar to the original plenary, the new building is atop the existing northern car park, rail corridor and plaza buildings that were retained and provide the new construction structural support. This involved both re-rating and strengthening the existing concrete structure and working with the architect to position the new building where the greatest structural capacity existed.
















To achieve this the Aurecon team undertook detailed inspection, testing, analysis, calculation and creative design to increase and manipulate the capacity of the existing concrete structures and foundations to suit the new facility, minimising the substructure works and avoiding new piling all together. The strengthening works included new in ground foundations and tie beams to better mobilise the existing piles; column strengthening to increase the vertical load capacity new insitu concrete cores and shear walls to carry the heavier structure under more stringent design codes.
















These strengthening works were completed without compromising car park capacity and rail clearance envelopes. The team worked collaboratively with the Architect and Client to evolve the architectural form of the building to respond to the existing structural constraints.











































The judges noted that this was an extremely clever project, and the final design achieved savings in critical project budget and programme, and successfully diverted investment from the substructure into the functionality and aesthetic of the superstructure.















Thanks to Aurecon for entering this excellent project into our Awards for Excellence program - We look forward to viewing what projects are on the horizon for Aurecon!